Vad innebär cystoskopi?

Cystoskopi är en undersökning du kan behöva genomgå om du exempelvis upplever problem med att urinera eller om du upptäcker blod i din urin. Det är för att undersöka vad som orsakar besvären och hitta eventuella sjukdomar som blåssten, inflammationer eller cancer i urinblåsan.

Genomförandet av undersökningen

I de flesta fall genomförs cystoskopi på en urologmottagning, läs mer här. Först kommer du troligtvis bli ombedd att lämna ett urinprov. Du förbereds sedan inför undersökningen genom noggrann steriltvätt och bedövas med ett bedövningsgel.

När undersökningen pågår ligger du på rygg på en brits eller i en gynstol och läkaren för in cystoskopet genom urinröret till urinblåsan. Cystoskopet är en kamera som sitter längst ut på ett tunt rör. Under cystoskopin kan läkaren ta vävnadsprover. Ska du röntgas sätts en kateter in. Cystoskopin kan kännas smått obehaglig men gör inte ont eftersom du är bedövad.

Efter undersökningen

När undersökningen är klar får du ett skydd i dina underkläder. Det för att den bedövande gelet kan läcka ut ur urinröret en stund efter undersökningen. Om du inte varit nedsövd under cystoskopin kan du lämna mottagningen direkt. Annars får du stanna kvar en stund tills du återhämtat dig. Mindre barn blir oftast nedsövda. Någon dag efter undersökningen kan du uppleva sveda vid urinering. Då hjälper det att dricka rikligt med vatten.