Cykla för hälsans skull

Skippa bilen och hoppa på cykeln för att ge din hälsa en boost. Cykling är ett lätt sätt att få in motion under dagen, samtidigt som du smidigt tar dig dit du är på väg. Letar du efter en bra allround-cykel kan du hitta en passande här och komma igång med cyklingen redan den här säsongen.

Fysiska hälsoeffekter av cykling

De olika hälsoeffekterna är många då det kommer till cykling. Det är en lätt form av träning som de flesta klarar av. Vill du ha en skonsam träning för bra baskondition som inte tar för hårt på kroppen är cykling därför perfekt. Knä- och höftleder och ryggrad tar inte lika hårt stryk som vid andra träningsformer. Hjärt- och kärlhälsan förbättras och dessutom minskar risken för diabetes också.

Mental hälsa

Många känner att humöret och orken inte alltid är på topp men finner det svårt att hitta ett sätt att må bättre psykiskt. Att hoppa upp på cykelsadeln för att släppa tankarna på problemet för en stund kan hjälpa. Träningen frigör endorfin, serotonin och dopamin. De här hormonerna bidrar till välmående, även den mentala hälsan. Fysisk aktivitet ger dig ökat självförtroende och självtillit, samtidigt som stresshormonet kortisol minskar. Det kan med andra ord vara ett riktigt lyckopiller att motionera!