För dig som har problem med nattsömnen

Tyvärr är det många som sover dåligt och inte får tillräckligt med nattsömn. Kanske är du en av dem? Anledningen till att du sover dåligt kan vara många men resultatet blir alltid att det är en hälsorisk. Numer är skärmanvändningen en anledning till att många sover dåligt.

Det finns en hel del forskning som visar på att det blå ljuset från skärmarna påverkar oss negativt. En anledning är att hjärnan tolkar det som dagsljus och förstår inte att det är sovdags.

Tips för att sova bättre

Det är inte alltid lätt att få bukt med sömnproblem. Men det finns ändå några saker du kan prova för att sova bättre. Hjälpsamma tips för bättre sömn är bland annat:

  • Se till att sovrummet är mörkt. Om du inte lyckas få det helt med det kan du använda en sovmask. Du hittar sovmasker på CDON.
  • Drick inte koffein på eftermiddagen och kvällen.
  • Se till att du få dagsljus under dagen.
  • Lägg bort mobilen/surfplattan minst en timme innan du ska sova.

För lite sömn kan ha stora negativa konsekvenser. Det kan få dig att må dåligt och känna dig nedstämd. Men det är också negativt rent fysiologiskt och kan bland annat göra att du lättare blir sjuk i exempelvis en förkylning. Sömnen är alltså viktig för hälsan.