Hälsosam hud

Hälsosam hud, ja det låter enkelt. Men vad innebär det egentligen? Hur bör din hud se ut när den mår bra och hur tar du hand om den på bästa sätt? Många påstår att anledningen till varför hud åldras i förtid består av ungefär tjugo procent gener och åttio procent livsstil. Det är ganska många procent du själv kan påverka. En bra hudvårdsrutin, bra kost, undvika solen och få tillräcklig med sömn och motion sägs var nyckeln till mer välmående hud. Vi ska gå in mer på vad detta betyder nedan.

Hudvårdsrutin

Ordet kollagen har säkert många hört. Det är det som ger huden fasthet. En god hudvårdsrutin bör du ha för hela din kropp men det är kanske främst ansiktet vi tänker på. Att varje morgon och kväll rengöra huden och sedan applicera produkter anpassade för din speciella hudtyp. Exempelvis kan du använda dessa steg: 1. Rengöringsgel för att tvätta bort orenheter 2. Ansiktsvatten som tar bort den sista smutsen. 3. Återfukta huden med en dag eller nattkräm. Det finns en hel del extra produkter du kan använda om du vill åtgärda något specifikt med din hud. Exempelvis fet hy, mogen hud samt känslig hud. Vänd dig gärna till en hudvårdsspecialist om du känner att du behöver konsultation kring vilka produkter som passar för din hud. En gång i veckan kan du använda exfoliering för att ta bort döda hudceller samt så kan du använda en ansiktsmask som ger din hud extra näring.

Bra kost för huden

Vad vi stoppar i oss påverkar hela vår kropp, så också huden! Genom att äta rätt kan du skydda och bygga upp huden inifrån. Vad ska vi då äta? Försök få i dig så mycket som möjligt av färgglada grönsaker men också frukter. De innehåller nämligen antioxidanter som är bra för din hud. Särskilt bra är jordgubbar, plommon, granatäpple och tomat. I flera proteinkällor finns ämnen som hjälper kollagenet att bygga upp och reparera sig själv. Exempel på bra proteiner är fisk, bönor, kalkon, kyckling och lax. Tänk på att inte äta för mycket av snabba kolhydrater, det är mindre bra för kollagentillverkningen.

Motion

Genom att motionera och få tillräckligt med sömn tillverkar kroppen ett tillväxthormon som gör att din hud blir spänstigare. Träning gör också att stresshormonet Kortisol minskar i kroppen. Kortisol har visat sig bryter ned kollagen och kan orsaka inflammation i huden. Totalt tre timmars träning i veckan kan göra att kroppen rent biologiskt verkar tio år yngre visar forskning.