Lycka genom aktivitet

Det finns olika sätt att skapa sin egen lycka, men har man väl hamnat i fällan ”ångest” eller ”depression”, är aktiviteter ett av de bästa sätten att början må bättre.

Träning

Börja träna. När du lider av depression eller ångest är det svårt att komma igång men om du börjar långsamt har du större chans att lyckas. En promenad på tjugo minuter räcker när du tycker det är svårt att lämna hemmet eller ens sängen. Du kan köpa ett löpband så du kan promenera i hemmet om det underlättar. Annars kan det vara en fin morot att lägga upp belöningar åt dig själv. Sätt upp små mål att nå. Efter du har varit på gymmet tre gånger på en vecka får du köpa en ny och fin resväska som du kan packa gymkläderna i. Efter en månads träning får du unna dig en helkväll med bio och middag eller kanske ett tv-spel du velat ha. Genom att fortsätta belöna dina framsteg, blir du mer motiverad att fortsätta och sätta upp nya mål. Låt det ta det, det kan ta allt från tio veckor till ett halvår innan en ny rutin känns naturlig.

Hobbys

Personer med ångest och depression vänder sig gärna till sängen eller soffan för att känna sig trygg, ibland är det de enda de klarar av. Om du hör till denna grupp kan vi meddela att beteende inte kommer att hjälpa det, det kommer bara att göra det svårare att ta sig ur svackan. Hitta en ny hobby, fundera på vad du är bra på och vad du gillar. Det kan vara svårt att lära sig helt nya tekniker mitt i en depression, men att förbättra något du redan kan är tillfredsställande och kan ge ett lyckorus. Om du tidigare har sysslat med stickning kan du lära dig nya mönster och maskor. Har du en fallenhet för träarbeten kan du lära dig att svarva eller bygga en möbel. Finsnickerier tar flera timmar att göra rätt, det är en sysselsättning som har hög startkostnad men som du sedan kan njuta av länge.