Ifall du blir sjuk eller skadad

Alla som har en anställning har rätt till sjuklön under de första 14 dagarna från sin arbetsgivare. Om man inte frisknar till innan dess så blir det försäkringskassan som tar hand om ditt ärende. Har du rätt försäkringar som kan täcka lönebortfall om du skulle bli borta från arbetet en längre tid på grund av sjukdom eller arbetsskada.

Olika typer av försäkringsskydd

Det kan se olika ut beroende på vilket yrke man har. Arbetar du inom skolväsendet så kan det finnas försäkringsskydd som du kanske inte har koll på. Ta en titt på sajten Min Trygghet som är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Lärarförsäkringar. Där så kan du som är anställd på en skola läsa om vilken typ av ersättning du kan ha rätt till. Om du får en arbetsskada så är det viktigt att veta vilka rättigheter du har som anställd och vad som kan hjälpa dig tillbaka till arbetet.

Försäkringsskydd genom anställning

Det kan se lite olika ut om du är privat anställd, kommunalt eller statligt anställd. Du har den lagstadgade sjukförsäkringen via Försäkringskassan som alltid kickar igång om du blir sjuk en längre tid. Vidare så finns det försäkringar via det kollektivavtal som finns på din arbetsplats. Via sitt fackförbund så finns det också försäkringar som kan hjälpa en vid olika situationer. Man kan också teckna privata försäkringar utöver alla andra försäkringar  som finns. Ta reda på så mycket som möjligt vad som kan gälla för dig och vad som kan hjälpa dig.